Δευτέρα, 28 Απριλίου, 2025

Μόλυνση γατών από τη γρίπη των πτηνών H5N1 και ευθανασία

Share

Μόλυνση γατών από τη γρίπη των πτηνών

Γάτες μολύνθηκαν και πέθαναν μετά από κατανάλωση ωμής τροφής για κατοικίδια συγκεκριμένης μάρκας.

Η ωμή τροφή για γάτες έχει ταυτιστεί με πηγές υψηλής παθογονικότητας στην οποία αποδόθηκε και η λοίμωξη από τη γρίπη των πτηνών (HPAI ή H5N1) σε δύο οικιακές γάτες του Όρεγκον.

Γρίπη των πτηνών

Οι ιδιοκτήτες των γατών, σε συνεννόηση με τους κτηνιάτρους τους, επέλεξαν να κάνουν ευθανασία λόγω της σοβαρότητας της ασθένειας. Μετά από περαιτέρω έρευνα για την πηγή της ασθένειας, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι όλες οι γάτες κατανάλωναν πριν αρρωστήσουν την ίδια μάρκα ωμής τροφής για ζώα συντροφιάς με συγκεκριμένους αριθμούς παρτίδας και ημερομηνία λήξης τον Δεκέμβριο του 2025.

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Γεωργίας του Όρεγκον (ODA) συνέλεξε δείγματα από τις άρρωστες γάτες πριν και μετά την ευθανασία, όπως και δείγματα από ανοιχτές κονσέρβες της συγκεκριμένης ωμής τροφής για κατοικίδια. Οι δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν από το Κτηνιατρικό Διαγνωστικό Εργαστήριο του Όρεγκον (ODVL) στο Πανεπιστήμιο του Όρεγκον και τα Εργαστήρια Εθνικών Κτηνιατρικών Υπηρεσιών (NVSL) στο Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, επιβεβαίωσαν την παρουσία HPAI τόσο σε γάτες όσο και σε δείγματα τροφής. Αφού έλαβαν αναφορές για τις ασθένειες, το Υπουργείο Γεωργίας της Πολιτείας της Ουάσιγκτον (WSDA) και η ODA προειδοποιούν τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων για τους κινδύνους από την κατανάλωση ωμής τροφής για ζώα συντροφιάς.

Οι τελευταίες εξελίξεις του κύματος της γρίπης των πτηνών σε γάτες

Αυτή η τελευταία προειδοποίηση έρχεται εν μέσω ενός ευρύτερου εθνικού κύματος μολύνσεων από τη γρίπη των πτηνών σε γάτες. Περισσότερες από 80 περιπτώσεις οικόσιτων γατών που μολύνθηκαν με HPAI έχουν εμφανιστεί στις ΗΠΑ από το 2022. Οι περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις αφορούσαν γάτες που ζούσαν σε εξωτερικούς χώρους και πιθανότατα ήρθαν σε επαφή με μολυσμένα άγρια ζώα ή ζώα κτηνοτροφικών μονάδων. Ωστόσο, στα τέλη του 2024 εμφανίστηκαν αρκετές περιπτώσεις στις οποίες φάνηκε ότι γάτες συντροφιάς προσβλήθηκαν από τον ιό καταναλώνοντας ωμή τροφή για κατοικίδια ή μη παστεριωμένο γάλα.

Στο Λος Άντζελες, οι υπεύθυνοι για τη δημόσια υγεία επιβεβαίωσαν επτά κρούσματα γρίπης των πτηνών H5 σε γάτες και προειδοποίησαν ότι περισσότερα κρούσματα πιθανότατα δεν ανιχνεύθηκαν ή δεν ελέγχθηκαν σε εργαστήρια. Στο Όρεγκον, μια γάτα που σύμφωνα με ισχυρισμούς κυκλοφορούσε σε εσωτερικούς χώρους, κόλλησε τον ιό HPAI και στη συνέχεια πέθανε αφού κατανάλωσε ωμή κατεψυγμένη τροφή με γαλοπούλα για κατοικίδια. Η συγκεκριμένη εταιρία ανακάλεσε μια παρτίδα αυτού του προϊόντος αφού βρέθηκε θετική για HPAI, αν και αυτά τα αποτελέσματα αμφισβητήθηκαν.

Την περασμένη εβδομάδα, αναφέρθηκε ότι ένας έφηβος μπορεί να κόλλησε γρίπη των πτηνών από οικόσιτη γάτα, σύμφωνα με στοιχεία από το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (CDC) που εμφανίστηκαν για λίγο στο διαδίκτυο. Μπορεί όμως να συνέβη και το αντίστροφο, μιας και τα δεδομένα του CDC αναφέρονταν σε έναν εργαζόμενο παραγωγικής μονάδας γαλακτοκομικών προϊόντων που εμφάνισε συμπτώματα υψηλής παθογονικότητας γρίπης των πτηνών δύο ημέρες προτού μια γάτα στο σπίτι του αρρωστήσει και αργότερα πεθάνει από τον ιό.

Οι υπεύθυνοι δεν έχουν συνδέσει τις ωμές τροφές για ζώα συντροφιάς με μολύνσεις από τη γρίπη των πτηνών στον άνθρωπο. Πάντως, οι άνθρωποι μπορεί να μολυνθούν εάν ο ιός εισέλθει από τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα τους.

Η θέση του FDA

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) απαιτεί από τους παραγωγούς τροφών για ζώα συντροφιάς που υπόκεινται στον Νόμο περί Εκσυγχρονισμού της Ασφάλειας Τροφίμων (FSMA) για τον κανονισμό των προληπτικών ελέγχων των ζωοτροφών, να αναλύσουν εκ νέου τα πρωτόκολλά τους για την ασφάλεια των τροφών με σκοπό την αντιμετώπιση του H5N1, ενός στελέχους της γρίπης των πτηνών υψηλής παθογονικότητας. Αυτό ισχύει για παραγωγούς που χρησιμοποιούν ωμά ή μη παστεριωμένα συστατικά, όπως κρέας, γάλα ή αυγά που προέρχονται από πουλερικά ή βοοειδή σε τροφές για γάτες και σκύλους.

Ο FDA συνιστά πρακτικές για την ελαχιστοποίηση των κινδύνων από τον H5N1, όπως η προμήθεια των συστατικών μόνο από υγιείς αγέλες ή κοπάδια, η εφαρμογή κρίσιμων σταδίων επεξεργασίας όπως η θερμική επεξεργασία, η οποία έχει αποδειχθεί ότι αδρανοποιεί τον ιό στο κρέας, το γάλα και τα αυγά και η καθιέρωση ελέγχων της εφοδιαστικής αλυσίδας ώστε να επαληθευτεί ότι τα συστατικά είναι απαλλαγμένα από τον H5N1. Ο Οργανισμός παρέχει πηγές και επιστημονική βιβλιογραφία για να βοηθήσει τους παραγωγούς να εφαρμόσουν τις νέες πρακτικές, καθώς όσοι εφαρμόζουν προληπτικούς ελέγχους συμβάλλουν στην προστασία της υγείας των κατοικίδιων και στη μείωση της εξάπλωσης του H5N1.

Διαβάστε επίσης

Επικαιρότητα